Θεατρική παράσταση: «Ράφτης Κυριών»

  Για το κλείσιμο των «Αμφικτυονικών Εκδηλώσεων 2017» η θεατρική ερασιτεχνική ομάδα «La Famiglia» του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ Λαμίας θα παρουσιάσει στην Κεντρική  Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας το θεατρικό έργο του συγγραφέα ΖΩΡΖ ΦΕΫΝΤΩ «Ράφτης Κυριών». Οι παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 με ώρα έναρξης τις 21.00

  Το έργο είναι μία κωμωδία καταστάσεων. Ο Φεϋντώ κινεί τα πιόνια του και τα παραδίδει αλύπητα στο κωμικό, το παράλογο και το εξωφρενικό. Μην περιμένετε να σας εξηγηθούν τα «γιατί». Σας καλωσορίζουμε στο βασίλειο των κωμικοτραγικών καταστάσεων! Με μία θεατρική ομάδα φτιαγμένη για τέτοιες καταστάσεις.

Η σκηνοθεσία του θεατρικού έργου έγινε από τον Δημήτρη Καρακώστα.

Τα πρόσωπα του έργου με σειρά εμφάνισης:

Ετιέν: Δημήτρης Καρακώστας

Υβόν: Σοφία Αλαφοδήμου

Γιατρός Μουλινό: Απόστολος Ρούσκας

Μπασινέ: Κωνσταντίνος Καραμέτος

Κυρία Αιγκρεβίλ: Βασιλική Μπούρα

Σουζάν: Βίλυ Καρακικέ

Ωμπέν: Νέστωρ Τσιάτσιος

Πομπινέτ: Λίλια Ρένιου

Ρόζα: Μαρία Κάμπα

       Συμβολική είσοδος 5 €. Για ανέργους 3€. Η είσοδος για τους μαθητές είναι ελεύθερη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Ορφανοτροφείο Αρρένων.

 

Για την Ομάδα «La Famiglia»

Απόστολος Ρούσκας

 

 

Προβολή ιστορικής ταινίας "Έξοδος 1826"

Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφικτύονες Λαμίας σας προσκαλεί στην προβολή της ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826», που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2017 με ώρα έναρξης τις 8.00μ.μ., την Τρίτη 18 Απριλίου με ώρα έναρξης τις 9.15μ.μ. και την Τετάρτη 19 Απριλίου με ώρα έναρξης τις 8.00μ.μ.

Η ταινία «Έξοδος 1826» με θέμα την επανάσταση του 1821 «βγαίνει» στους κινηματογράφους 46 χρόνια μετά τον «Παπαφλέσσα». Αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

Προπώληση εισιτηρίων γίνεται σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη μας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

https://www.facebook.com/events/1188263644606278/

https://www.youtube.com/watch?v=2PTRB2zkpZ0

Φωτογραφία του χρήστη ΑΠΣ Αμφικτύονες.

Φωτογραφία του χρήστη ΑΠΣ Αμφικτύονες.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2016 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΑΧΡΗ

"Μιναρέδες: Οι Λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη"

στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ (Λεωνίδου 9-11)

Οι ισλαμιστές διεισδύουν στην Ευρώπη και αποκτούν δύναμη και εξουσία με όπλο τη θρησκευτική ελευθερία που διεκδικούν, και που τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνονται, καταρχήν, υποχρεωμένα να τους διασφαλίσουν, δυνάμει του εθνικού τους δικαίου και των διεθνών συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Το υφιστάμενο νομικό-πολιτικό πλαίσιο παρέχει διέξοδο και λύσεις στο πρόβλημα της ισλαμικής εξάπλωσης και επικράτησης ή την υποθάλπει; Μπορεί να απαγορευθεί η ανέγερση τζαμιών και η κατασκευή μιναρέδων και, αν ναι, με βάση ποια κριτήρια και ποιες προϋποθέσεις;
Ο έγκριτος νομικός με καταγωγή από τη Λαμία Χρήστος Τσιαχρής, στρατιωτικός δικαστής με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, ο οποίος, επίσης, έχει διατελέσει ερευνητικός συνεργάτης του Κέντρου Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου και Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, στην εμπεριστατωμένη μελέτη του, που σημειωτέον μεγάλο μέρος της έχει παρουσιαστεί σε συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από τα Πανεπιστήμια Λουκέρνης και Λονδίνου, δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, προβαίνοντας και σε επιστημονική ανάλυση-σύγκριση της στάσης της Ελβετίας στο θέμα της κατασκευής μιναρέδων και της Ελλάδας στο ζήτημα ανέγερσης τζαμιών και τεμένους. Τα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι τολμηρά και άκρως ενδιαφέροντα.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

  O Α.Π.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ υλοποιώντας το πρόγραμμα δράσης του πραγματοποίησε εκδρομή ενημέρωσης στο μουσείο των Θερμοπυλών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά μέλη του συλλόγου, μα κυρίως παιδιά από την ακαδημία χειροσφαίρισης. Η εκδήλωση άρχισε με ενημέρωση από το μέλος και έφορο του πολιτιστικού

τμήματος του συλλόγου Νίκο Ηλιόπουλο, σχετικά με τον σύλλογο (ονομασία –έμβλημα- σκοπούς), αλλά και τη σημασία των Αμφικτυονιών. Στη συνέχεια έγινε προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Ιερό Πυλαίας Δήμητρας – Αμφικτυονίες», στο όποιο έγινε αναφορά στους σκοπούς των αμφικτιονικών συνεδριάσεων, καθώς και στη συμβολή ανάδειξης του θέματος από τον αείμνηστο δάσκαλο Χριστόπουλο Ευθύμιο. Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως έγινε τρισδιάστατη προβολή με αναφορά στη ναυμαχία του Αρτεμισίου και τη μάχη των Θερμοπυλών. Η εκδήλωση τελείωσε με ενημέρωση από την κυρία Ηλιάνα Ζιώγα ως προς τα ακριβή σημεία της μάχης. Ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Ιωάννης Καρμίρης, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, τίμησε ως επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αμφικτύονες Λαμίας τον δρομέα και εμπνευστή της πεζοπορικής διαδρομής «Σπαρτιατών Πορεία» (Θερμοπύλες - Σπάρτη) κύριο Τετριμίδα Χρήστο.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Εκδρομή στα Μετέωρα & στο Σπήλαιο Θεόπετρας

Ο ΑΠΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ ΛΑΜΙΑΣ διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στα Μετέωρα και στο Σπήλαιο Θεόπετρας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015. Η εκδρομή περιλαμβάνει ξενάγηση στις μονές Μεγάλου Μετεώρου και Αγίου Στεφάνου από τον Θεολόγο Απόστολο Ρούσκα. Παράλληλα, θα περιηγηθούμε στις μονές από τους οικείους μοναχούς, όπου θα έχουμε την τιμή να δούμε από κοντά θησαυρούς, κειμήλια και έργα μικροτεχνίας ανεκτίμητης αξίας και ανυπέρβλητης αισθητικής. Επίσης, θα επισκεφτούμε το Σπήλαιο Θεόπετρας, όπου η επιστημονική του σπουδαιότητα κρίνεται πολύ σημαντική για την προϊστορία όλου του ελλαδικού χώρου. Είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μία περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξη και μετάβασή του από τον Νεάτερνταλ στον Χόμο Σάπιενς.
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 15€ κατ' άτομο και περιλαμβάνει τα έξοδα του λεωφορείου και το εισιτήριο εισόδου στο Σπήλαιο Θεόπετρας. Η τιμή για τα παιδιά είναι 10€.
Για κρατήσεις θέσεων παρακαλώ επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα απογευματινές ώρες (7:00μ.μ. - 9:00μ.μ.):
Νίκος Ηλιόπουλος 697 300 4220
Δημήτρης Βλάχος 697 743 9593
Βασίλης Παρίσης 694 853 1012
Γιώργος Κατσίφας 697 972 8069
 
Το ακριβές πρόγραμμα θα κοινοποιηθεί σε ευθετότερο χρόνο. Ωστόσο, οι κρατήσεις θέσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα. Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας και σε αυτή την εκδρομή-δράση πολιτισμού του Συλλόγου μας. Στόχος και σκοπός μας η ανάδειξη ιστορικών μνημείων του τόπου μας και η προώθηση πολιτισμικών αξιών, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα μέλη και συμπολίτες μας..!

 

Εκδρομή στους Δελφούς και παράσταση Αντιγόνης στο θέατρο Φρύνιχος

Η εκδρομή στους Δελφούς με τον Αθλητικό & Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ ΛΑΜΙΑΣ την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 προσέφερε μια ιδιαίτερη πολιτιστική χροιά στους φίλους και φίλες του συλλόγου, καθώς είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών, αλλά και να παρακολουθήσουν τη διαχρονική, σε μηνύματα και αξίες, παράσταση της αρχαίας τραγωδίας Αντιγόνη Σοφοκλή. Η παράσταση δόθηκε στο θέατρο Φρύνιχος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και οι καταπληκτικές ερμηνείες των Νικήτα Τσακίρογλου, Ιωάννας Παππά και Σταύρου Ζαλμά καθήλωσαν το κοινό.
Η επίσκεψη και ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών μας ταξίδεψε σε πρώιμες εποχές του ελληνισμού, σε εποχές ακμής και ανάπτυξης της κοινωνίας ανθρώπων που διαβιούσαν στον ελλαδικό χώρο. Η γνωριμία με το ύφος, την αρχιτεκτονική, την αισθητική και τις τέχνες εκείνης της εποχής δημιουργεί αξίες εγνωσμένου κύρους, που θα μπορούσαν κάλλιστα να διαμορφώνουν συνείδηση, ποιότητα και ήθος και στον σημερινό πολίτη.
Αφού περπατήσαμε στον χώρο του μουσείου και νιώσαμε έντονα τις ενεργειακές δονήσεις του ομφαλού της Γης ξεκινήσαμε για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το θέατρο Φρύνιχος. Το θέατρο, αν και νεώτερη κατασκευή, ήταν επιβλητικό και η αρχιτεκτονική του παρέπεμπε σε εκείνο της αρχαίας εποχής. Η θέα από τις κερκίδες προς τον κορινθιακό κόλπο μέσα στο δειλινό ήταν υπέροχη και με έναν έμμεσο τρόπο μας προανήγγειλε την εξαιρετική παράσταση που θα ακολουθούσε. Μόλις χαμήλωσαν τα φώτα και ακούστηκε η στεντόρεια, όσο και επιβλητική, φωνή του Νικήτα Τσακίρογλου η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε με ποικίλες συναισθηματικές αποχρώσεις. Ως θεατής μιας τέτοιας παράστασης στο «κέντρο του κόσμου», κατά τους αρχαίους προγόνους μας, ένιωθες διάχυτη τη συγκίνηση μέσα από τις ανθρώπινες αξίες που σου μετέδιδε η ίδια η τραγωδία της Αντιγόνης, οι γεμάτες ερμηνείες των ηθοποιών, μα κυρίως η ιστορία και η παράδοση του τόπου στον οποίο βρισκόμασταν.
Στο κάλεσμα του συλλόγου μας για την εκδρομή στους Δελφούς ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου της πόλης μας, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις εκατό… Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ευχαριστήσουμε θερμά για τη στήριξή τους προς τον νεοσύστατο σύλλογό μας! Ευχαριστούμε ακόμη και το κατάστημα με ζαχαρώδη προϊόντα Καταραχιάς για την ευγενική προσφορά γλυκών εδεσμάτων.
Κλείνοντας, νιώθουμε επιτακτική την ανάγκη να αναφέρουμε πως η ευγενική συμπεριφορά των φίλων εκδρομέων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, η κατανόηση και συνεργασία στον τρόπο που διαμορφώθηκε το πρόγραμμα, μα κυρίως η πολυάριθμη στήριξή τους δημιουργεί σε εμάς επιπρόσθετες δεσμεύσεις στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε πολιτιστικές αξίες στην πόλη της Λαμίας, τη δική μας πόλη. Σύντομα θα ανανεώσουμε λοιπόν το ραντεβού, για να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί, στον τόπο που μας μεγάλωσε και μας έδωσε ταυτότητα, νέες πολιτιστικές δράσεις, δράσεις αδιαμφισβήτητου ήθους, παιδείας, πολιτισμού, παράδοσης και λαογραφίας..!

Δελφοί - Θέατρο Φρύνιχος - Αντιγόνη Σοφοκλή

Εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών - Αρχαίο Θέατρο "Φρύνιχος"
"Αντιγόνη" Σοφοκλή

                  

Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αφμικτίονες Λαμίας θα πραγματοποιήσει εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών και στο Αρχαίο Θέατρο "Φρύνιχος", όπου θα ανέβει η αρχαία ελληνική τραγωδία του Σοφοκλή "Αντιγόνη", από τους Νικ. Τσακίρογλου, Ιωαν. Παππά, Στ. Ζαλμά κ.α. Το συνολικό κόστος συμμετοχής (εισιτήριο λεωφορείου & εισιτήριο παράστασης) θα κυμανθεί από 20-25€, αναλόγως του συνολικού αριθμού συμμετεχόντων.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 697 300 4220 / Νίκος Ηλιόπουλος

Αντιγόνη Σοφοκλή: Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας. Έργο επίκαιρο και διαχρονικό, που προκαλεί δέος και μόνο που ανεβαίνει σε ένα τόσο σπουδαίο - ιστορικά και πολιτισμικά - αρχαίο θέατρο. Λίγα λόγια για το έργο:

Αντιγόνη, Σοφοκλή...
Στην Αντιγόνη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κείμενο βαθύτατα πολιτικό, η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με τα ηθικά του πιστεύω συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Και αλήθεια, ποιος και πώς μπορεί να εκφράζει το σύνολο, ώστε να είναι νόμιμη και αποδεκτή η εξουσία του;

H παράσταση ανεβαίνει σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της κορυφαίας τραγωδίας, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον και τη σύγχρονη μουσική εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου.

Το έργο διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης - συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών. Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου κλπ). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, αρχίζει κιόλας ο δρόμος που οδηγεί προς την καταστροφή του.